Zihnimiz Özgür

Göremediğimiz ama varlığına inandığımız çoğu kavram, maddeler dünyasından bunalan insanoğlunun yeni arayışları, değişik fantazileri sonucu ortaya çıkmıştır. Bunlar belli bir mantık kalıbına sokulup, insanların önüne sunulunca değişik ve ilginç fikirlere açlık duyan insanoğlunun bu fikirleri benimsemesi kaçınılmaz olmuştur.
İşin farketmemiz gereken yanı, bu fikirlerin doğruluğu, tutarlılığı ve mantıklı olup olmadığıdır.



Biz birtakım koşulları doğru/gerçek kabul ederek bu doğru olmayan ama doğru kabul ettiğimiz koşullara bağlı düşünüyoruz. Zihnimiz özgür. Her şeyi sorgulayabiliriz, sorun sorgulama tarzımızda. Toplumun etkisinden dolayı çekincelerimiz var, düşüncelerimizi açıklama konusunda. Yanlışların doğruları götürmesine izin veriyoruz çoğu zaman.

Her olayın bir nedeni var. Her maddenin bir özü var. Bazen anlam veremediğimiz olaylar olabilir.
Bu olayları kavrayamamamızın nedeni, olayları oluşturan varlığın özü ve özüyle birlikte gelişen birtakım özellikleri hakkında yeterli/ayrıntılı bilgiye sahip olamamamızdır.
       Fizik, biyoloji ve kimya dalları varlığın özünü kavrayıp, o varlık hakkında ayrıntılı şekilde bilgi edinmemize ve varlığın yarattığı olayları kavrayıp, hayatımızı da bu olayların gidişatına göre belirlememizde en büyük görevi üstlenirler. Gördüğümüz her nesnenin içinde biraz fizik, biraz biyoloji ve biraz da kimya var. Hayatımızın temelini bu bilim dalları atıyorsa, bu bilim dallarıyla ilgilenmek, araştırıp öğrenmek sadece sayısal zekaya sahip olan insanların ya da mühendis olma yolundaki adayların değil, tüm insanların görevi olmalıdır. Bu bilimleri öğrendikçe anlam veremediğimiz olayların birçoğu yok olacaktır.
Bilim kümülatiftir, birikerek ilerler.  Sahip olduğumuz bilgileri geliştirip üstüne de yenilerini ekleyerek ilerlersek cevap  veremediğimiz soru sayısı gittikçe azalacaktır. Yeni sorular da ortaya çıkacaktır.

İnsanlar düşünmeye sevk edilmeli. Ama bunu hükümetten ya da bizi yönetenlerden beklememeliyiz.
Zira onlar bilinçli, sorgulayan insan istemezler. Düşünmeyen insanı yönetmek daha kolaydır. Bundan dolayı, herkesin şikayet ettiği ezberci eğitim sistemi düzelmeyecektir. Parasal sistemle ilgilenmemizi, ortada dönen hileleri görmemizi istemedikleri ve bizi daha rahat kandırabildikleri için ekonomi sistemi karmakarışıktır. Daha doğrusu, öğrenmemizi istemedikleri her şey karmakarışık gösterilir. Bilim de dahil. Fakat zihnimiz özgür.


athenachannon@gmail.com


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder